Perus nasjonale drikke er Pisco sur. Dette er en drink med base for Pisco. Denne drinken ble født i Peru men Chile diskuterer at den nå verdensberømte drikken kommer fra dem. Peru har imidlertid fått anerkjennelse fra EU at det er Peru som er landet som Pisco sour kommer fra.

Pisco

Piscoen selv, som er basen, stammer fra da spanskene kom til å ta over Peru og tok med druer å lage vin med. De forlatte druene ble deretter opprettet av Pisco. En sterk alkoholholdig drikk med 38-48% alkoholinnhold.

For å være et ekte peruansk pisco, må det lages i Lima, Ica, Arquipa, Moquegua og Tacna. Så alle druene som er destillert på andre steder enn disse er en ekte peruansk pisco.

Foruten plasseringen er det også viktig at alkoholinnholdet har 38 – 48% og at riktig type druer brukes.

Prosessen med å destillere druene må også følge en rekke overgangsregler. Det er til og med en forskrift “Norma Técnica Peruana NTP 211.001: 2006” som regulerer det som kan kalles en ekte peurisk pisco.

Pisco sour

I løpet av 1900-tallet ble Pisco sour født som en variant av whisky sour i en bar i Lima.

Drikken ble skapt av eieren Victor “Gringo” Morris som var en utvandret amerikaner. Da hotell i Lima begynte å servere drinken til sine internasjonale gjester, fikk Pisco sour også sitt gjennombrudd i andre deler av verden.

Hvordan lage en ekte peruansk Pisco sur?

Denne oppskriften er laget på prinsippet 4-1-1, som betyr å bruke 4 enheter pisco og 1 enhet sirup og 1 enhet sitron. Dette kan imidlertid endres på disse forholdene avhengig av smak. Noen liker det mer søtt og andre mer terte. Denne oppskriften får frem smaken til Pisco.

For 2 drinker trenger du:

  • 4 enheter peruansk pisco
  • 1 enhet sirup
  • 1 enhet sitronsaft
  • 1/2 eggehvite
  • 2 isbiter (valgfritt)
  • 2 dråper angustura bitter (valgfritt)

Slik gjør du:

  • 1. Hell ingrediensene i en shaker eller mikser i følgende rekkefølge: pisco, sirup, sitronsaft og siste eggehvite.
  • 2. Hvis du vil ha is i dem.
  • 3. Kjør 10 sekunder i en shaker eller 5 sekunder i en mikser.
  • 4. Hell først halve glassene, pause og deretter den andre halvparten.
  • 5. Pynt deretter om du vil med to dråper angostura bitter.

Kos deg med din Pisco sour!